5 razlogov zakaj je bolje kupovati reciklirano prejo

Reciklirana preja ima veliko prednosti, ki so pomembne tako za posameznika kot tudi za okolje. Nekatere od teh prednosti vključujejo:

  1. Zmanjšanje količine odpadkov: Reciklirana preja je izdelana iz odpadnega blaga, ki nastane pri izdelavi oblačil, kar pomeni, da se zmanjša količina odpadkov, ki jih sicer odvržemo v smeti.
  2. Zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida: Proizvodnja nove preje iz neobnovljivih virov, kot so npr. nafta ali plin, ima velik vpliv na okolje in emisije ogljikovega dioksida. Po izračunih naj bi z uporabo reciklirane preje prihranimo 364 ur moči in toliko izpusta C02, kot če bi vozili avto s 140 km/h. Reciklirana preja pa ima bistveno manjši vpliv na okolje, saj se uporabljajo že obstoječi materiali.
  3. Prihranek naravnih virov: Ker se uporabljajo že obstoječi materiali, se pri proizvodnji reciklirane preje prihrani naravne vire, kot so npr. voda in energija. Z uporabo reciklirane preje prihranimo kar 5.2 m² zemlje in kar 1838 litrov vode.
  4. Edinstven videz: Reciklirana preja ima edinstven videz, saj so vlakna različnih barv in tekstur. Tako lahko ustvarite edinstvene in privlačne izdelke.
  5. Ohranjanje tradicije: Reciklirana preja je bila priljubljena že v preteklosti, ko so ljudje iz odpadnih materialov izdelovali svoja oblačila in druge predmete. Z uporabo reciklirane preje lahko ohranjamo to tradicijo in zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvajamo.

Uporaba reciklirane preje je koristna za okolje, saj zmanjšuje količino odpadkov in emisije ogljikovega dioksida. Poleg tega pa lahko ustvarimo edinstvene in privlačne izdelke ter ohranjamo tradicijo.

Retwisst - kvackanine.si
Retwisst – kvackanine.si

Proces izdelave reciklirane preje

Podjetje s katerim sodelujem, uporablja le ostanke tekstila, ki ostanejo ob izdelavi oblačil in niso kemično obdelani. Ko jih dobijo, jih razsortirajo in razdelijo glede na kvaliteto in debelino. Ker delajo z ostanki oblačil oziroma tekstila so vezani na to, kar dobijo. Tako se odtenki barve glede na sezono (pomlad, poletje, jesen, zima) in na trenutne stile v modi, razlikujejo, ker vsaka tkanina drugače vpije barvo. T-shirt preja je odlična za izdelavo košar, preprog,

torb, itd.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prejšnji zapis

Prodajna mesta

Naslednji zapis

Zakaj so kvačkani izdelki tako dragoceni?